Talent Acquisition

Het verschil tussen talent acquisition & recruitment

Het vinden van de juiste krachten voor jouw organisatie is een van de hoofdactiviteiten van ZqUARE. Nu de war for talent hevig bezig is en er meer vraag dan aanbod is op de arbeidsmarkt moet je als bedrijf de instroom van de juiste werknemers goed beheersen. Deze instroom noemen we talent acquisition. Wat het juist is en waarom je er best niet te los mee omgaat lees je hier:

Eerst en vooral…talent acquisition is niet helemaal hetzelfde als recruitment.

Recruitment kan je beschouwen als het invullen van de vacatures die op dit moment open staan. Intern ga je bepalen welke functies moeten worden ingevuld en op basis van deze bevindingen ga je een vacature uitschrijven. Het gaat hier veelal om functies die makkelijker in te vullen zijn

Talent acquisition is zoals je misschien kan afleiden het aanwerven van talent en is complexer dat recruitment. Bij talent acquisition is meer gefocust op lange termijn en eerder een doorlopend proces van zoeken en aanwerven van personen met een specifieke skillset. Kortom hier gaat het over moeilijker te vinden profielen.

Is talent acquisition belangrijker dan recruitment?

Dat hangt van je situatie en je markt af. Wil je versterkingen voor je bedrijf op lange termijn? Dan doe je best aan talent acquisition. Ook wanneer je nieuwe werknemers wilt aanwerven met het oog om te groeien ga je eerder een goede talent acquisition strategie moeten bedenken en uitvoeren.

Ook naar de toekomst toe kan je best aan goede talent acquisition doen. De dagen dat iemand zijn carrière bij een bedrijf begon en er ook afsloot zijn verleden tijd, het verloop is gewoon groter geworden. Dat wil zeggen dat je ook moet voorbereid zijn op deze gebeurtenissen, dat belangrijke werknemers andere horizonten gaan verkennen. Indien je niet tijdig een vervanging hebt voorzien beginnen de problemen…Deze kan je echter counteren door stelselmatig de juiste talenten aan je organisatie toe te voegen. Zij kunnen immers doorgroeien of werk herverdelen zonder in te boeten aan kwaliteit.

Waarom je talent acquisition beter outsourcet

Het belang van goede talent acquisition is nu wel duidelijk. Het is echter een lang en intensief proces dat veel tijd vraagt waardoor de eigen zaakvoering vaak verwaarloosd wordt. Zeker kleine bedrijven hebben niet de tijd om hieraan te besteden, laat staan de middelen om een volledig HR departement op te zetten om zich hiermee bezig te houden.

Gelukkig zijn er alternatieven! Zo kan je alles uitbesteden aan een partner zoals Zquare die het hele talent acquisition proces op zich neemt. Daar zijn meer voordelen aan dan je denkt:

  • Betere kandidaten: HR specialisten hebben de kennis en de bronnen in huis om kandidaten te zoeken. Ook hebben ze ervaring en dus een ruim netwerk waar ze terecht kunnen. Bovendien is het screenen van cv’s niet zo evident als het lijkt. Iemand die hier veel ervaring in heeft kan veel sneller en beter bepalen of de kandidaat past in de functie.
  • Efficiëntie: met een expert die volledig bezig is met het vinden van de juiste persoon gaat alles van de functie promoten tot het aanwerven veel sneller en efficiënter. Wat ook weer tijd en dus geld uitspaart!
  • Lagere kosten: Gepaard met efficiëntie gaan dus ook lagere kosten. Het is geen fabeltje; de kosten om te adverteren, screenen en interviewen zijn niet min. Indien je intern een HR persoon hebt die de aanwerving doet zal dit niet rechtstreeks veel kosten. Echter, de tijd die je er aan moet spenderen kun je niet aan andere zaken besteden…Komt daar nog is bij dat zolang de functie niet is ingevuld een andere persoon deze taken (deels) moet overnemen, wat ook weer tot inefficiëntie leidt en dus…hogere kosten.

 

Heb je zelf nood aan specifieke profielen? Of zoek je een partner die jouw talent acquisition strategie bedenkt en uitvoert? Neem dan zeker eens contact met ons op!