Cultural Fit

Cultural Fit: Wat het is en waarom het belangrijk is

Aanwerven lijkt vaak een makkelijk proces. Je gaat na welke sollicitaties hebt gekregen en diegenen met de meeste skills vereist voor de job laat je op gesprek komen. Iets wat nog vaak over het hoofd wordt gezien en zeker even belangrijk is als alle competenties is of de kandidaat wel bij het bedrijf past. Dit noemen we de cultural fit.

Wat is een cultural fit?

Een cultural fit kan je beschrijven als de mate waarin iemand matcht met een bedrijf op basis van kernwaarden en/of manier van werken. Dit kan gaan van hoe de work/life balance is, hoeveel autonomie werknemers krijgen, of er aan maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt gedaan…kortom alle aspecten die weinig of niets met het puur job inhoudelijke te maken hebben.

Wat is het belang van een cultural fit?

Het spreekt wat voor zich; werknemers die een (cultural) fit voelen met het bedrijf waar ze werken zijn gelukkiger. En wanneer ze zich gelukkiger voelen presteren ze beter. Kortom: een win-win situatie! Belangrijkste voordeel van een goede fit met zo veel mogelijk werknemers is een lager verloop in je bedrijf die dan weer de werking ten goede komt.

Hoe bepaal je een cultural fit?

Een cultural fit voelen is geen evidentie. Vaak kom je dit pas te weten wanneer de persoon al in dienst is, maar op het moment van aanwerving moet je vaak nog op je buikgevoel afgaan. Je kan als recruiter uiteraard wel afgaan van referenties bij vorige werkgever(s) en een vergelijk maken met je eigen bedrijf. Anderzijds kan je mogelijk ook afleiden dat de werknemer net geen cultural fit voelde en daarom wil veranderen, zeker wanneer de lijst van ex-werkgevers lang is.

Ook voor de werknemer is het niet altijd evident om te weten of hij/zij bij een bedrijf zou passen. Al kan je hier wel in het achterhoofd houden dat ze bewust hebben gereageerd op een vacature en je er vanuit mag gaan dat er iets hen aansprak.

Indien je als recruiter op zoek gaat naar kandidaten en je dus geen instroom hebt kan je zoals al gezegd afgaan op hun werkervaring en persoonlijke gesprekken. Belangrijk is hier ten allen tijde dat je de bedrijfswaarden goed genoeg laat doorschemeren. Zo vermijd je teveel energie te steken in kandidaten die uiteindelijk toch niet de fit hebben.

Uiteraard kan je het jezelf ook makkelijker maken door te werken met assessments of persoonlijkheidstesten die een meer wetensschappelijk beeld geven van een kandidaat.

Indien je met vragen zit over jouw rekrutering of je hebt hulp nodig met het vinden van je de juiste persoon op de juiste plaats, neem dan zeker eens contact met ons op!